30.11.08

Zhoubný nádor močového měchýře - prognóza

Prognóza

  • Povrchové nádory přibližně 60 % recidivuje, u ¼ z nich dochází k progresi
  • Lokálně pokročilé infiltrující nádory se liší v pětiletém přežití podle rozsahu lokálního onemocnění.
    - u pT0 - pT2 dosahuje 70-80 %,
    - při extravesikálním šíření se pohybuje kolem 30 %.
    - při postižení uzlin klesá pětileté přežití pod 20 %.
    - metastazující nádory mají pětileté přežití menší než 5 %.

Eventuální posudková hlediska

Pracovní schopnost se řídí klinickým stavem nemocného.
Pacienti po transuretrální resekci jsou schopni podle druhu vykonávané práce po třech až šesti týdnech od výkonu schopni běžně vykonávat svou práci.

Pokud je po transuretrální resekci zahájena lokální profylaxe, pak je úvodní indukční léčba rovněž do šesti týdnů od výkonu ukončena. Především při imunoterapii je vhodné pokračovat v pracovní neschopnosti. Následné aplikace lze obvykle podat bez nutnosti pracovní neschopnosti, nelze však vyloučit možné komplikace, opět především při lokální imunoterapii.

Pacienti po cystektomii bez následné léčby, po stabilizaci metabolizmu a po zvládnutí ošetřování stomie (je-li založena) mohou vykonávat lehkou práci, bez větších nároků na fyzickou průpravu, v prostředí bez velkých výkyvů teplot a dobrým sociálním zázemím.

U pacientů s probíhající systémovou cytotoxickou léčbou je nutná podle druhu podané kombinace pracovní neschopnost po dobu aplikace, mezi jednotlivými cykly je v určitých případech možná aptibilita.

Radiační léčba vede obvykle po dobu aplikace k pracovní neschopnosti, po jejím skončení podle stavu pacienta je eventuální pracovní schopnost možná.

Časté recidivy, opakovaná léčba, především kombinovaná, si vynutí dlouhodobou pracovní neschopnost a posléze invalidní řízení.

U pacientů s progredujícím nálezem, s metastazujícím onemocněním je invalidita nezbytná.

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.