02.01.09

Zelený čaj

obsahuje:

- polyfenoly ( zejména epigallokatechin -3-gallát)

  • obsah polyfenolů v čaji je přímo úměrný množství čajových lístků a
    době vaření.
  • zvyšují aktivitu enzymu glutationperoxidázy, a tím
    působí antioxidačně.
  • dále blokují enzymy, které aktivují přeměnu
    prokancerogenů na kancerogenní látky. Polyfenoly čaje ovlivňují i
    úvodní fázi kancerogenního procesu. Zabraňují zhoubnému množení
    buněk a podporují mezibuněčnou komunikaci. Dále blokují
    enzym urokinázu, která má značný význam pro tvorbu metastáz, a
    podporují apoptózu (programovaná smrt buňky). Dále
    zabraňují vzniku nových cév, které zajišťují výživu nádorů. Někteří
    autoři se domnívají, že přitom hraje důležitou roli cytokin TNF-alfa.
  • Přihlédneme-li k významu tohoto cytokinu při vzniku řady
    onemocnění (revmatoidní artritida, Crohnova choroba, roztroušená
    skleróza), lze předokládat, že i u těchto chorob by mohl zelený čaj
    působit pozitivně
  • efekt u pacientů v sepsi
- bílkoviny
- 2-5 % kofeinu
- minerály (draslík, vápník, hořčík, hliník a fluoridy)




poznámky:

  • antikancerogenní působení - v jedné z japonských studií se efekt pití čaje
    projevil při denní spotřebě více než 10 šálků
  • snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění
  • snížení výskytu osteoporózy, baktericidní účinky a zlepšení poznávacích a
    psychomotorických schopností
příprava:
- čaj zalít vodou cca 80 st.C
- luhovat cca 2 min
- nesmí být starý




zdroj:
Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa (2002, 5:178-182)



Odkazy:
Zelený čaj: levný elixír života - iDnes
Green tea may reduce risk of some cancers

Žádné komentáře:

Okomentovat

Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.