- polyfenoly ( zejména epigallokatechin -3-gallát)
- obsah polyfenolů v čaji je přímo úměrný množství čajových lístků a
době vaření. - zvyšují aktivitu enzymu glutationperoxidázy, a tím
působí antioxidačně. - dále blokují enzymy, které aktivují přeměnu
prokancerogenů na kancerogenní látky. Polyfenoly čaje ovlivňují i
úvodní fázi kancerogenního procesu. Zabraňují zhoubnému množení
buněk a podporují mezibuněčnou komunikaci. Dále blokují
enzym urokinázu, která má značný význam pro tvorbu metastáz, a
podporují apoptózu (programovaná smrt buňky). Dále
zabraňují vzniku nových cév, které zajišťují výživu nádorů. Někteří
autoři se domnívají, že přitom hraje důležitou roli cytokin TNF-alfa. - Přihlédneme-li k významu tohoto cytokinu při vzniku řady
onemocnění (revmatoidní artritida, Crohnova choroba, roztroušená
skleróza), lze předokládat, že i u těchto chorob by mohl zelený čaj
působit pozitivně - efekt u pacientů v sepsi
- 2-5 % kofeinu
- minerály (draslík, vápník, hořčík, hliník a fluoridy)
poznámky:
- antikancerogenní působení - v jedné z japonských studií se efekt pití čaje
projevil při denní spotřebě více než 10 šálků
- snížení rizika kardiovaskulárních onemocnění
- snížení výskytu osteoporózy, baktericidní účinky a zlepšení poznávacích a
psychomotorických schopností
- čaj zalít vodou cca 80 st.C
- luhovat cca 2 min
- nesmí být starý
zdroj:
Diabetologie, metabolismus, endokrinologie, výživa (2002, 5:178-182)
Odkazy:
Zelený čaj: levný elixír života - iDnes
Green tea may reduce risk of some cancers
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.