poznámky:
- labužníci dávají přednost plodům menším, nejlépe o průměru od 5 do 8 centimetrů, s lesklou, hladkou slupkou a jasně zeleným stonkem i čepičkou
- pokud to nevyžaduje recept, lilek by se neměl před tepelnou úpravou loupat
- výběr- plod je třeba důkladně promačkat, jestli už není změklý., dále zkontrolovat, zda na něm nejsou tmavé skvrny, které signalizují, že se brzy zkazí
- snadno podléhá změnám teplot a hnije
- obsahuje velké množství karotenu (provitamínu A), vitamínů skupiny B, hlavně kyselinu listovou a pantotenovou. Z minerálú hlavně hořčík, železo, vápník, mangan a zinek. V obsahu draslíku předčí dokonce i zelí, mrkev a cibuli. Ve slupce se skrývá rutin, který zpevňuje cévy a má také protisklerotický účinek.
Články
Žádné komentáře:
Okomentovat
Poznámka: Komentáře mohou přidávat pouze členové tohoto blogu.