Human Anatomy from Dejan Kober on Vimeo.
31.03.10
29.03.10
Port- VZP kódy
Jehla portální Surecan
sk.83 kod 0029763
Jehla portální
sk.83 kod 0029764
JEHLA PORTÁLNÍ HUBEROVA JETCAN
0046677
0046678
sk.83 kod 0029763
Jehla portální
sk.83 kod 0029764
JEHLA PORTÁLNÍ HUBEROVA JETCAN
0046677
0046678
Cévní vstupy anatomie
Periferní přístup
Odkazy
Comparing short peripheral cannula insertion sites
Centrální přístup
Odkazy
Odkazy
Comparing short peripheral cannula insertion sites
Centrální přístup
Odkazy
Ultrasound-Guided Central Venous Access
Žilní kanyla krátká
Indikace
- očekávaná doba použití cévního vstupu max. 6 -7 dnů
- dle podané látky
- osmolalita látky méně než 600 mOsm/L (uvádí se i 850 mOsm/L)
- pH mezi 5-9
- nesmí jít o látky
Volba kanyly
Barevné rozlišení velikostí |
Velikost/Size | 14G | 16G | 18G | 20G | 22G | 24G |
Barva/Color | Oranžová | Šedá | Zelená | Růžová | Modrá | Žlutá |
- pro rychlé pfievody plné krve nebo krevních sloÏek kanyly 14-16G
- pro rychlé přievody velkých objemů tekutin nebo tekutin s vysokou viskozitou kanyly 17G
- pro chirurgické a jiné pacienty léãené velkými objemy krevních složek či tekutin kanyly 18G
- dlouhodobá medikace , či příjem tekutin 2-3 l 20G
- onkologie,dlouhodobé,tenké žíly 22G
- pediatrie , tenké žíly 24G
Výměna
- za 96 hodin ( výjímečně déle)
Ošetřování
Guidelines
Komplikace
Články
Péče o periferní žilní vstupy na vybraných pracovištích FN Brno
Bakalářská práce,2006,Viktor Komínek
Odkazy
28.03.10
Antikoagulancia
v přípravě
Látky zabraňující srážení krve účinkem na jednotlivé koagulační fáze
Články
Heparin
Nová antikoagulancia v léčbě kardiovaskulárních chorob
Odkazy
Látky zabraňující srážení krve účinkem na jednotlivé koagulační fáze
Články
Heparin
Nová antikoagulancia v léčbě kardiovaskulárních chorob
Odkazy
26.03.10
08.03.10
Avokádo
Nutriční hodnoty
energie 100g 670-925 kJ (220 kcal)
živiny na 100g tuky 23.5 g bílkobviny 1.9 g sacharidy 0,4g, vláknina 6,3g
1 plod váží cca 150 – 350 gramů
200g avokádo má cca je kolem 1560 kJ a obsah tuku v tomto množství je kolem 39 g.
Výživové prvky/100g
Tuky
- mononenasycené mastné kyseliny 9,8g
- polynenasycené mastné kyseliny 1,82g
tuky význam pro snižování hladiny cholesterolu.-7denní spotřeba stravy bohaté na avokádo, u pacientů s hypercholesterolemií prokázala 17% snížení celkové hladiny cholesterolu v séru., 22% pokles LDL a triglyceridů a 11% zvýšení HDL v krvi.
Bíllkoviny
Draslík 485 mg (10%)
Vítamín E
Karoteny
Vitamín B1 0.067 mg (5%)
Vitamín B1 0.067 mg (5%)
Vitamn B6 0.130 mg (9%)
Vitamín B3 1.738 mg (12%)
Vitamín B5 1.389 mg (28%)
Foláty 81 μg (20%)
Vitamín C 10 mg (17%)
Calcium 12 mg (1%)
Železo 0.55 mg (4%)
Magnézium 29 mg (8%)
Phosphor 52 mg (7%)
Zinek 0.64 mg (6%)
Vitamín B3 1.738 mg (12%)
Vitamín B5 1.389 mg (28%)
Foláty 81 μg (20%)
Vitamín C 10 mg (17%)
Calcium 12 mg (1%)
Železo 0.55 mg (4%)
Magnézium 29 mg (8%)
Phosphor 52 mg (7%)
Zinek 0.64 mg (6%)
* v závorce % denního přísunu
Články , které zaujaly
Nemoci, které bolí kapsu
08.03.2010 09:11
Zdroj: Týden
Zdroj: Týden
Autor: Veronika Rodriguez
Levný lék čekal přes rok na razítko
05.03.2010 08:03
Zdroj: LN
Autor: Adéla Čabanová
Zdroj: LN
Autor: Adéla Čabanová
Pacienti se bijí za právo na ochranu osobnosti
07.03.2010 10:58
Zdroj: LN
Autor: Adéla Čabanová, Josef Kolina
Zdroj: LN
Autor: Adéla Čabanová, Josef Kolina
07.03.10
06.03.10
Vápník
poznámky
Lidské tělo obsahuje
- 1–2 kg kalcia, z toho 99 % je obsaženo v kostech, zbývající 1 % v extracelulární a intracelulární tekutině.
- V krvi je 45 % kalcia vázánona plazmatické proteiny, především albumin, 10 % se vyskytuje v komplexech (bikarbonát, fosfát, citrát) a zbývajících 45 % je volný, biologicky aktivní kalciový iont.
- Poměr mezi ionizovaným a celkovým kalciem je významně ovlivňován i změnami acidobazické rovnováhy. Mezi kostní tkání a extracelulární tekutinou se denně vymění 12 mmol kalcia.
- Intracelulární obsah kalcia je trvale udržován na velmi nízkých hladinách (0,1–10 µmol/l), zatímco v extracelulární tekutině je koncentrace kolem 5 mmol/l.
perorálně za optimálních podmínek v denní dávce okolo 1 g u dospělého
resorpce se
fyziologicky pohybuje okolo 25-40 % (za určitých okolností i více).
fyziologicky pohybuje okolo 25-40 % (za určitých okolností i více).
Převážně aktivní resorpce
probíhá v duodenu a horních oddílech tenkého střeva (v jejunu),pasivně pak v nižších oddílech tenkého střeva
(v ileu) a v tlustém střevě
Rozdíl resorpce a sekrece na úrovni střeva se pohybuje okolo 100 mg a tento rozdíl není významně omezen ani u lidí, kteří podstoupili
resekční výkon na střevě za předpokladu, že délka resekovaného střevanepřesáhla 1 metr.
- Daleko závažnější důsledky pro resorpci vápníku mají resekční výkony na žaludku — mohou totiž stát v řadě případů za deficitem vápníku v organizmu i za rozvojem osteoporózy.
- Rostoucí věk významně zvyšuje výskyt atrofie žaludeční sliznice a snižuje současně resorpční plochu střevní.
Faktory ovlivňující resorpci ze střeva
- genetika, známá je hypercalciurie spojená se zvýšenou resorpcí ve střevě
- věk — u rostoucích dětí je popisována resorpce až 75 %.
- pH, za kterého se resorpce vápníku uskutečňuje — alkalické pH významně zvyšuje resorpci. To se ale může nepříznivě projevit v čase léčby gastroduodenálních peptických lézí „bikarbonátem", kdy zvýšená resorpce může přejít až k hyperkalcemii s metabolickou alkalózou. Alkalóza v krvi pak vede ke zvýšenému navazování vápníku na přítomné bílkoviny, čímž se významně snižujevolný — ionizovaný vápník.
Přesto, že celková koncentrace vápníku zůstává nezměněna,tento stav vede k sekreci parathormonu, kterýstimuluje syntézu 1,25 (OH)2D3 kalcitriolu, což vede k dalšímu zvyšování resorpce vápníku ze střeva. Za této situace pomůže acidifikace prostředí střevního lumen.
Autonomní nervový systém. Parasympatikus zvyšuje sekreci trávicích šťáv- Sacharidy zvyšují resorpci vápníku
- Lipidy snižují resorpci vápníku v důsledku tvorby nerozpustných mýdel ,ale například mastné kyseliny s krátkým uhlíkatým řetězcem (octová, propionová, máselná, které vznikají v tlustém střevě fermentací vlákniny) zvyšují resorpci v důsledku facilitované resorpce.
- Vláknina: obecně snižuje resorpci vápníku
- Estrogeny: Zatímco estrogeny resorpci vápníku zvyšují, vitamin D kromě zvýšené resorpce mění i fluiditu plazmatické membrány intestinálních epiteliálních buněk. Estrogeny, přesněji jejich pokles u dospělých žen ve fertilním věku, se mají za jeden z projevů
premenstruálního symptomu a doporučuje se proto v tomto období podávání vápníku společně s D vitaminem na potlačení projevůpremenstruálního syndromu - Glukokortikoidy: významně snižují resorpci vápníku ze střeva, i když záleží na místě resorpce — u distálních partiích
střeva byl naopak popsán zvýšený transport přes střevní sliznici - Růstový hormon zvyšuje resorpci vápníku,protože současně stimuluje tvorbu kalcitriolu.
- Inzulin. Se zvyšující se koncentrací inzulinu v krvi se zvyšuje resorpce vápníku ze střeva.
- Hormony štítné žlázy. U hyperthyreoidizmu byla popsána snížená resorpce vápníku,u hypothyreoidizmus nebyly popsány žádné
změny v resorpci vápníku ze střeva. - Další hormony. Prokázaná zvýšená resorpce ze střeva byla u prolaktinu a serotoninu.
- Nutriční faktory. Byla prokázána negativní korelace mezi množstvím přijaté vlákniny i alkoholu
ve vztahu k resorpci vápníku ze střeva. - Hořčík je vstřebáván ze střeva v závislosti na vápníku, přičemž jeho resorpce není vázána
na přítomnost kalcitriolu. Pokud se nejedná významně zvýšenou dávkou (násobky dávky doporučené), pak hořčík prakticky neovlivní resorpci vápníku.
Fosfor. Fosforu se nedoporučuje přijímat více, jak dvojnásobné množství doporučené denní dávky vápníku
káva — dva šálky kávy denně by měly být bez významného účinku na resorpci vápníku.Předpokládá se, že káva ovlivní resorpci vápníku, je-li přijímána v množství vyšším jak 1 litr denně.
vylučování vápníku ledvinami:
- pouze ionizovaný vápník je filtrovatelný
Udržování homeostázy vápníku je dáno
aktivitou buněk osteoklastů, které kost resorbují a zvyšují tak koncentraci vápníku v séru a současnou aktivitou jiných buněk —
osteoblastů,které se podílejí na novotvorbě kostní hmoty, čímž koncentraci vápníku v séru snižují.
Po stránce hormonální se jedná o vyváženou regulaci kalcitoninu, parathormonu vitaminu D — kalcitriolu za spoluúčasti střeva,ledviny i kosti, které mohou jako orgány dohromady i každý zvlášť tuto homeostázu vápníku udržovat
Pro udržení rovnoměrného a vyváženého stavu metabolizmu vápníku je velice důležitá pravidelná a přiměřená fyzická zátěž organizmu, která nejenom zlepšuje prokrvení splanchnické oblasti
při vzestupu pH dochází například k významnému poklesu ionizovaného kalcia, který se může projevit až tetanií.
Dojde-li naopak k posunu acidobazické rovnováhy na stranu kyselou, schopnost vázat ionizovaný vápník na karboxylovou skupinu proteinů se snižuje.
Hypokalcemie pod 2,13 mmol/l
Klinika
CAVE- masivní transfúze,operace v mimotělním oběhu,hypoparathyreoidismus,nedostatek vit.D
zvýšená neuromuskulární dráždivost
parestezie v prstech a kolem úst, celková slabost,
průjem, ztráta hmotnosti,
bolesti břicha, bolest kostí, bolest hlavy,závratě
suchá pokožka
laryngospasmus
Chvostkův a Trousseův příznak
Th: – pomalá aplikace 10 ml 10% kalcium glukonicum
Osteoporóza
Osteoporóza
se vyznačuje nejenom ztrátou kostní hmoty ale i její strukturální změnou.
aktivita osteoblastů, která je zodpovědná za výstavbu kostní hmoty, je nedostatečná a proto i za fyziologického příjmu kalcia se může osteoporóza objevit.
Osteomalacie
Jedná se o onemocnění s patologickou výstavbou kostí a patologickým metabolizmem kostí, které je způsobeno deficitem vitaminu D nebo rezistencí na tento vitamin, jež se projeví klinicky jako nedostatek vápníku. Znamená to,že
osteoblasty jsou u osteomalacie fyziologicky aktivní, často dokonce hyperaktivní, ale nemají — obrazně řečeno — z čeho stavět.
Odkazy
Výživa učebnice
Klinická dietologie
Od autorů: Štěpán Svačina a kolektivVýživa v intenzivní péči
Od autorů: Zdeněk ZadákGastroenterologie a hepatologie - učebnice
Od autorů: Aleš ŽákGastroenterologie a hepatologie pro zdravotní sestry
Od autorů: Karel LukášVýživa knihy
Zdravá výživa
Od autorů: Václava Kunová
Zdravá výživa a hubnutí v otázkách a odpovědích
Od autorů: Václava Kunová
Zdravá výživa pro každý den
Od autorů: Jan Piťha, Rudolf Poledne a kolektiv
Výživa pro dokonalou kondici a zdraví
Od autorů: Petr FořtSto potravin pro zdraví
Od autorů: Siegfried Schlett
Přihlásit se k odběru:
Příspěvky (Atom)